Så lyckas du med dina tulpaner!

01.10.2022

Hösten är här och det är hög tid att få tulpanlökarna i jorden. Här hos oss planterar vi tiotusentals lökar för uppdrivning till snittblommor. 

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om tulpanlökar.


När kan jag plantera tulpanlökarna?

Du kan plantera tulpanlökar från september och så länge du kan få ner dem i jorden. Du kan till och med använda spett för att plantera tulpanerna när tjälen börjat gå ner i jorden.Hur ska jag plantera lökarna?

Plantera tulpanlökarna med den spetsiga delen uppåt på ett djup som motsvarar två till tre gånger lökens höjd. Tulpanerna trivs bäst i en väldränerad jord.  För att få en blomning som pågår under längre tid kan du sätta några av lökarna lite djupare samt blanda olika sorter som blommar olika tidigt.


Hur får jag tulpanerna att återkomma?

Du bör se de flesta tulpansorterna som ettåriga. Vill du ha tulpaner som återkommer så rekommenderar vi darwin- & triumftulpaner. 

De tulpanlökar du planterar nu i höst blommar till våren. När blomningen är över tar du bort frökapseln och låter resten stå kvar för att vissna ner. När tulpanen får vissna ner går mycket av näringen tillbaka till löken som bildar nya sidolökar vilka senare år kan komma att blomma. Just darwin- & triumftulpaner är de grupper som är pålitligast när det gäller att bilda sidolökar. Skördar du tulpanerna för att ha dem som snittblommor tar du bort den energi löken behöver för att bilda nya sidolökar och löken är så gott som förbrukad.

Ge gärna tulpanerna lite gödning när de blommat klart för att förbereda dem inför nästa år. Du kan använda t.ex. lökgödsel eller benmjöl.

Ett tips är att blanda darwin- & triumftulpaner med t.ex. dubbelblommande & papegojtulpaner för ett exklusivare intryck.

Darwintulpan - återkommande

Dubbelblommande tulpan - sällan återkommande

Papegojtulpan - sällan återkommande

Hur håller jag rådjuren borta?

Vi rekommenderar "Trico garden" från Nelson garden. Preparatet är tillverkat av fårullsfett och funkar riktigt bra. Det går även att hänga upp / lägga ut tussar med fårull för att hålla hjortdjuren borta. 


- Emil Elmqvist, Rödmyran handelsträdgård

I vår butik hittar kan du välja bland många olika sorter. Lökarna säljs styckvis.